Hustle (2004 – 2012)

Το Hustle είναι μια πολύ πετυχημένη σειρά του BBC, Hustle_title_card2-640στην οποία παρακολουθούμε τις περιπέτειες μιας ομάδας κομπιναδόρων που δρα κατά κύριο λόγο στο Λονδίνο. Σε όσους άρεσαν τα όσεαν (ocen’s) 11, 12 ,13, είναι εγγυημένο πως θα τους αρέσει και το Hustle. Κάθε επεισόδιο δείχνει μια μεγάλη κομπίνα (con) διανθισμένη από μικρές απάτες. Ο κάθε ήρωας έχει τον ρόλο του μέσα στην κομπίνα, την ειδικότητά του. Και είναι καλός σ’ αυτό. Πολύ καλός.

Η μεγάλη επιτυχία της (προβάλλεται παγκόσμια από μεγάλα δίκτυα) οφείλεται στην εξαιρετική σκηνοθεσία και παραγωγή (το υψηλό μπάτζετ της σειράς έπαιξε τον ρόλο του), τις πειστικές ερμηνείες, τους ενδιαφέροντες κύριους χαρακτήρες αλλά πάνω απ’ όλα, στις ίδιες τις κομπίνες. Υπάρχει κάτι που μας συναρπάζει στην ιδέα της κομπίνας. Είναι κάτι σαν επίδειξη δύναμης του πιο διανοητικά ισχυρού. Σε συνδυασμό με το βασικό ηθικό μότο της σειράς («δεν μπορείς να εξαπατήσεις έναν άνθρωπο που είναι τίμιος»), το οποίο μας καθησυχάζει ότι δεν είμαστε λαμόγια που κλέβουν τον αθώο κοσμάκη, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να ταυτιστούμε με τους ήρωες.

Πάρτε μια γεύση και συνεχίζουμε:hustleΤο πολύ δυνατό κάστινγκ έχει μεγάλο ρόλο στην επιτυχία. Αν εξαιρέσουμε τον βετεράνο Άλμπερτ Στρόλερ (ο βραβευβμένος και έμπειρος ηθοποιός Robert Vaughn), οι υπόλοιποι ρόλοι παίζονται από σχετικά άγνωστους ηθοποιούς, τουλάχιστον πριν από αυτή τη σειρά. Ο αρχηγός της ομάδας, Μάικλ Στόουν (τον υποδύεται ο Adrian Lester) είναι ένας πολύ κλασάτος και φτασμένος στον χώρο της απάτης επαγγελματίας. Η γοητευτική Jaime Murray υποδύεται την Στέισι Μονρό, το δόλωμα. Ο Marc Warren είναι ο Ντάνυ Μπλου, το πιο νέο μέλος της ομάδας, επιδέξιος κλέφτης και μικροαπατεώνας που προσπαθεί να μπει μέσα στις κομπίνες μεγάλου επιπέδου. Την βασική ομάδα των τριών πρώτων σεζόν συμπληρώνει ο Robert Glenister που παίζει τον Ας «τρεις κάλτσες» (υπονοούμενο για τα προικιά του) Μόργκαν, σχεδιαστή της κάθε κομπίνας και μοναδικό μέλος που συμμετέχει σε όλα  τα επεισόδια της σειράς. Προσωπικά εμένα αυτός είναι ο αγαπημένος μου. Αυτή είναι η βασική ομάδα. Στην τέταρτη σεζόν ο Μάικλ απουσιάζει και παρακολουθούμε την ομάδα να προσπαθεί να βρει τα βήματά της με αρχηγό τον Ντάνυ. Σαν καινούργιος έρχεται να προστεθεί ο Ashley Walters ως Μπίλυ Μποντ (αυτός είναι ο χαρακτήρας που εμφανίζεται λιγότερο από όλους). Οι σεζόν 5 – 8 έχουν διαφορετική βασική ομάδα. Επανέρχεται ο Μάικλ, εξαφανίζονται Ντάνυ και Στέισυ (για να εμφανιστούν μόνο στο τελευταίο επεισόδιο της τελευταίας σεζόν) και τη θέση τους παίρνουν τα αδέρφια Έμμα και Σων Κένεντυ (Kelly Adams και Matt Di Angelo, αντίστοιχα). Πολύ σημαντική και σταθερή παρουσία σε όλη τη διάρκεια της σειράς έχει ο Έντυ (Rob Jarvis), ο μπάρμαν του οποίου το μπαρ αποτελεί ορμητήριο της συμμορίας. Είναι ένας διασκεδαστικός αφελής τυπάκος που τραβάει τα μύρια όσα απλά και μόνο επειδή προσπαθεί απεγνωσμένα να αποδείξει την ευφυία και την ικανότητα του στους εν λόγω απατεώνες.

Ένας λόγος που λατρεύω αυτή τη σειρά (όπως και πολλές άλλες βρετανικές) είναι πως δεν μπαίνει συνέχεια ένα άκυρο και βαρετό λοβ στόρυ ή παθιασμένες σεξουαλικές σκηνές μέσα. Μπορεί να υπάρχει η δυναμική του ειδυλλίου, αλλά ποτέ δεν θα κλέψει χρόνο από το σενάριο αν δεν είναι πραγματικά απαραίτητο σε αυτό.Το τεράστιο, φλογερό πάθος δεν εμφανίζεται για ψύλλου πήδημα όπως στις αμερικάνικες σειρές. Και ευτυχώς γιατί άν πιστεύαμε τις αμερικάνικες σειρές, κάθε μέρα που κάνεις σεξ με λιγότερα από δύο άτομα είναι μια μέρα αποτυχημένη, το σεξ πάντα επιφέρει τον ύψηστο οργασμό και γενικά, όλοι οι φυσιολογικοί άνθρωποι θα έπρεπε να έχουν πάθει κατάθλιψη. Αν οι βρετανοί είχνα γυρίσει το The walking dead, δεν θα υπήρχε ούτε φιλάκι, παρά μόνο μεταξύ τίποτα ανώμαλων ζομπιδίων. Στο Hustle δεν υπάρχει καμιά ερωτική – σεξουαλική σκηνή (τουλάχιστον απ’ όσο θυμάμαι). Υπάρχει ερωτικό παιχνίδι μεταξύ του Μάικλ και της Στέισι, αλλά αυτό είναι διακριτικό και σταδιακό, όπως είναι στην αληθινή ζωή μεταξύ συνεργατών.  Αν το Hustle ήταν αμερικάνικη παραγωγή, σε κάθε κομπίνα ο Μάικλ και η Στέισι θα πετάγονταν για ένα κουίκυ (ξεπέτα) και θα φτιάχνονταν βιαστικά και αμήχανα, ακριβώς τη στιγμή που θα έμπαινε μέσα ο στόχος.

Η σειρά προβλήθηκε από το 2004 μέχρι το 2012 και, σύμφωνα hustle2με τις δηλώσεις των υπευθύνων, δεν θα συνεχιστεί. Τον Φεβρουάριο του 2012 προβλήθηκε το τελευταίο επεισόδιο. Υπάρχουν οχτώ σεζόν των έξι επισοδίων (σύνολο 48 επεισόδια). Το κάθε επισόδιο διαρκεί μία ώρα και σχεδόν πάντα είναι αυτοτελές.

Στην Ελλάδα για κάποιον απροσδιόριστο λόγο, η σειρά δεν έχει προβληθεί και είναι σχετικά άγνωστη. Αδυνατώ να καταλάβω το γιατί. Πιστεύω πως ο βασικός λόγος είναι οι άχρηστοι υπεύθυνοι προγράμματος της ελληνικής τηλεόρασης, που για να καταλάβουν πως κάτι είναι επιτυχία, πρέπει να έχει πάρει τα δικαιώματα ακόμα και το Ταντζικιστάν. Πιστεύω πως αυτή η σειρά θα προσέλκυε αμέσως κόσμο και είναι απλά θέμα χρόνου μέχρι να κατακτήσει το ελληνικό κοινό. Για τον μέσο έλληνα που πιστεύει πως είναι εξυπνότερος  και πιο πονηρός από τον μέσο έλληνα, αυτή η σειρά είναι τέλεια. Βέβαια, είναι λίγο δύσκολο να ταυτιστείς με τόσο ικανούς και επιδέξιους τύπους όπως ο μίκυ, αλλά η αυθυποβολή κάνει θαύματα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκευτείτε το λείμμα στην Wikipedia: wikipedia/Hustle

ή το αντίστοιχο στο IMDB: imdb/Hustle

Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση από κομπίνα, στο γιουτιουμπ θα βρείτε τα επεισόδια σε κομμάτια των 6. Το πρώτο μέρος του πρώτου επεισοδίου θα το βρείτε εδώ: youtube/s01e01

Όπως έχω πει, οικτίρω τα τρισάθλια υποκείμενα που κατεβάζουν ταινίες, σειρές, μουσική και ό, τι άλλο κατέβει στο κεφάλι τους, παραβιάζοντας συστηματικά τα πνευματικά δικαιώματα πολυεθνικών εταιριών, στηριζόμενοι στο καθεστός ατιμωρησίας που επικρατεί στην Ελλάδα. Όπως και να’ χει, σαν ευσυνείδητος μπλόγκερ, όφείλω ακόμα και γι’ αυτά τα άτομα, να παραθέσω το λινκ για το τόρρεντ των πρώτων 6 σεζόν: isohunt.com/hustle   (Άμα βρείτε τα λινκ για τις δύο τελευταίες κάντε ένα σχόλιο, έτσι για χάρη της πληρότητας!)

Κατάλληλοι υπότιτλοι γι’ αυτό το αηδιαστικό λινκ υπάρχουν εδώ: tvsubtitles.net/hustle

2 thoughts on “Hustle (2004 – 2012)

  1. Να σου πω, είναι από εκείνες τις σειρές που μιλάνε γρήγορα και λένε 652 πληροφορίες το δευτερόλεπτο και αδυνατείς να τις επεξεργαστείς επειδή απλά βαριέσαι;

    • χαχαχαχαχα! δεν το ειχα σκεφτει ποτε ετσι αλλα ναι. Εχει γρηγορο ρυθμο σαν σειρα και αναφερει διαφορα στοιχεια που ομως συνοδευονται και με εικονουλες! Εγω την ξαναβλεπω αυτες τις μερες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s