Σπυράκια, ακμή και κακοί γιατροί..

Στην εφηβεία, όπως είναι γνωστό, η πλειοψηφία των αγοριών και των κοριτσιών βγάζουν σπυράκια. Αν εξαιρέσουμε έναν δυο σπαστικούς κωλόφαρδους ανά τάξη, όλοι υποφέραμε, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο. Πολλά παιδιά βασανίζονται από αυτή. Για κάποιους αποτελεί βασικό αίτιο χαμηλής αυτοπεποίθησης. Για άλλους πηγή κατάθλιψης. Υπάρχουν παιδιά που, λόγω της έντονης ακμής και της δύσκολης ψυχολογικά ηλικίας φτάνουν να σκέφτονται ακόμα και την αυτοκτονία.

Ο βασικός λόγος που οι έφηβοι οδηγούνται κυριολεκτικά στην απελπισία, είναι η αίσθηση ανικανότητας να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Ό, τι και να κάνουν, όποια θεραπεία και να ακολουθήσουν, τα αποτελέσματα είναι είτε ανύπαρκτα, είτε μικρά είτε παροδικά. Για να μην σχολιάσουμε το ενδιάμεσο στάδιο που η επιδερμίδα αντιδρά στην ακμή και γίνεται κατακόκκινη! Σπάνια θα βρεθεί κάποιος που να μπορεί να δηλώσει με χαρά: «ακολούθησα αυτή τη θεραπεία και ως δια μαγείας, σε τρεις μήνες η ακμή έφυγε και δεν ξαναγύρισε». Συνήθως, όταν κάποιος αγχωμένος έφηβος ψάχνει μια λύση από πρώην ομοιοπαθούντες, η απάντηση είναι αποκαρδιωτική: «Βασικά, έφυγαν μόνα τους όταν έγινα 23» ή «Ε, σιγά σιγά! θέλει υπομονή! Εγώ έκανα θεραπεία επί 2 χρόνια και μετά κάπως υποχώρησαν σταδιακά». Ε, εκεί είναι που ο έφηβος σκέφτεται: «Καλά πλάκα μου κάνουν, δεν παίζει!».

Προτού περιγράψω τη λύση που δούλεψε για μένα, θα θέσω ένα ερώτημα. Πώς γίνεται να μην μπορεί να βρέθει μια θεραπεία για κάτι τόσο ευρέως διαδεδομένο όπως η ακμή; Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι τυχαίο. Οι δερματολόγοι (οι οποίοι είναι αδιαμφισβήτητα οι πιο άχρηστοι γιατροί στην Ελλάδα) έχουν συγκεκριμένες πηγές εσόδων. Η ακμή είναι μια από τις σημαντικότερες. Τι κάνουν λοιπόν οι δερματολόγοι; Συνιστούν χρόνιες και ακριβές θεραπείες, προειδοποιώντας πως τα αποτελέσματα δεν είναι σίγουρα και πως αν δεν ακολουθηθεί με ευλάβεια η θεραπεία δεν θα έχει αποτέλεσμα. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουν ένα σταθερό εισόδημα, από τους έφηβους που πρέπει να τους επισκέπτονται κάθε μήνα (ή ακόμα και πιο συχνά) ενώ παράλληλα, νίπτουν τας χείρας των, κατηγορώντας τους εφήβους πως δεν ακολούθησαν τη θεραπεία όπως έπρεπε. Πχ, θυμάμαι ατάκα γιατρού:

– και.. έβαζες την αλοιφή κάθε πρωί και βράδυ, όπως είπαμε;

– ε.. ναι, βασικά καμιά φορά μπορεί να μην την είχα βάλει το πρωί επειδή δεν προλάβαινα να πάω σχολείο.

– λυπάμαι γιώργο, αλλά έτσι δεν προχωράμε. Πρέπει να είσαι υπεύθυνος αν θες να περάσει το πρόβλημα.

Δηλαδή, όχι μόνο δεν έχουν βρει κάτι που εξασφαλισμένα να έχει αποτέλεσμα, αλλά δημιουργούν και ενοχές στον έφηβο πως αυτός φταίει που δεν υποχωρεί η πάθηση. Αυτά τα πράγματα είναι εγκληματικά και κατά τη γνώμη μου κάθε γονιός που ακούει τον γιατρό να λέει στο παιδί του πως είναι ανεύθυνο επειδή δεν έβαλε μια φορά μέσα στη βδομάδα κρεμούλα, θα έπρεπε να του ρίχνει (το λιγότερο) ένα μπινελίκι.

Τι μπορεί να κάνει λοιπόν ένας έφηβος με αυτή την κατάσταση; Πώς μπορεί να απαλλαγεί από τα σπυράκια; Δεν μπορώ να μιλήσω γενικά. Στη δική μου περίπτωση όμως, τα αποτελέσματα ήταν και είναι τέτοια που δεν αφήνουν αμφιβολία. Επίσης, με όσους έχω συζητήσει και το έχουν δοκιμάσει, τα αποτελέσματα είναι πάντα θετικα. Να εξηγήσω κάτι. Δεν έχω να προτείνω κάποια χημική θεραπεία. Έχω να προτείνω έναν τρόπο ζωής.

Τα σπυράκια οφείλονται στην λιπαρή επιδερμίδα. Το πόσο λιπαρή είναι η επιδερμίδα, εξαρτάται απ’ όσο γνωρίζω,

 1. από τα γονίδια του καθενός
 2. από την υγιεινή – καθαριότητα
 3. από το άγχος
 4. από τον ύπνο και τον τρόπο ζωής γενικότερα
 5. από την άσκηση – γυμναστική και
 6. από τη διατροφή

Μάλιστα, θα έχετε παρατηρήσει πως σε αυτούς που βγάζουν σπυράκια, ακόμα κι αν κάνουν θεραπεία και η ακμή είναι σε ύφεση, η επιδερμίδα τους δεν φαίνεται τόσο καθαρή, υγιής και λαμπερή όσο σε αυτούς που δεν βγάζουν ποτέ. Αυτό έχει να κάνει με το ότι η θεραπεία δαν κάνει την επιδερμίδα λιγότερο λιπαρή. Απλά αντιμετωπίζει τα συγκεκριμένα σπυράκια! Γι’ αυτό και τα αποτελέσματα είναι παροδικά! Ο στόχος λοιπόν, είναι να κάνουμε την επιδερμίδα μας λιγότερο λιπαρή.

1. Προφανώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για τον πρώτο παράγοντα. Τα γονίδια μας δεν τα διαλέγουμε.

2. Ο δεύτερος είναι πολύ σημαντικός και πολλοί έφηβοι, κυρίως αγόρια γυμνασίου (ξέρετε εσείς.. παλιοτυροβρωμίκουλοι!) δεν του δίνουν τη σημασία που του αρμόζει. Εξηγεί, όμως, σε μεγάλο βαθμό και τη μεγαλύτερη ένταση που έχει η ακμή, συνήθως, στα αγόρια σε αυτές τις ηλικίες. Τουλάχιστον μια φορά στις δύο μέρες, πρέπει να κάνετε μπάνιο. Αυτοί που γυμνάζονται πρέπει να κάνουν μπάνιο κάθε φορά μετά την άσκηση. Αυτοί που έχουν πιο λιπαρή επιδερμίδα πρέπει να κάνουν πιο σύχνα μπάνιο – και κάθε μέρα αν γίνεται!

3.Το άγχος είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες ασθενειών στη δυτική κοινωνία. Στην εφηβική ηλικία το άγχος έχει να κάνει κυρίως,

 • με την εμφάνιση – αποδοχή από τους υπόλοιπους και
 • με την απόδοση στο σχολείο.

Το θέμα της απόδοσης δεν είναι για όλους παράγοντας άγχους, αλλά γι’ αυτούς που είναι, μπορεί να γίνει εφιάλτης. Κατά τη γνώμη μου, το να λες σε κάποιον που έχει άγχος πως πρέπει να μην έχει άγχος, είναι σαν να τραβάς κάποιον να χορέψει ενώ ντρέπεται. Μόνο χειρότερα μπορεί να τα κάνει τα πράγματα. Τι κάνουμε λοιπόν; Συνήθως, αυτά που σκεφτόμαστε και μας δημιουργούν άγχος είναι βλακείες. Μια καλή λύση είναι το να κάνετε δραστηριότητες. Όσο πιο πολύ ασχολείστε με αυτές, τόσο λιγότερο θα σκέφτεστε χαζομάρες. Επίσης, με τις δραστηριότητες, ανεβαίνει η αυτοπεποίθησή μας, επειδή γινόμαστε καλοί σε κάτι και κοινωνικοποιούμαστε.

4. Ο γενικότερος τρόπος ζωής. Πρώτα απ’ όλα, όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά ο οργανισμός γίνεται πιο αδύναμος και ειδικά στην εφηβεία δημιουργούνται ανωμαλίες στην ανάπτυξη. Έλλειψη ύπνου στην εφηβεία μπορεί να προκαλέσει μειωμένη ανάπτυξη στη συνέχεια. Και δεν μιλάω μόνο για ύψος, αλλά και για μυική μάζα ή άλλα βιολογικά χαρακτηριστικά. Τα άμεσα αποτελέσματα, όμως, είναι μαύροι κύκλοι και σπυράκια. Και ως γνωστόν, αυτά είναι δύο από τα πιο σημαντικά στοιχεία που μειώνουν τη δημοτικότητα στην νεανική ηλικία. Δεν είναι τυχαίο που οι αμερικανοί τον πολύωρο ύπνο τον λένε beauty sleep! Γι’ αυτό λοιπόν, ύπνο! Τουλάχιστον 7 ώρες τη μέρα! Δεν πειράζει αν πάτε αδιάβαστοι στο σχολείο. Η ψυχική και σωματική σας υγεία είναι σημαντικότερη από έναν βαθμό!

Δεύτερον, κάπνισμα! Το κάπνισμα αποφράσσει τις αρτηρίες καο προκαλεί καρκίνο στους πνεύμονες. Εσείς τι λέτε, δεν θα κάνει κακό στο δέρμα; Εγώ προσωπικά διαπίστωσα τεράστια αλλαγή στην επιδερμίδα μου όταν σταμάτησα το κάπνισμα. Επίσης, κάθε φορά που θα καπνίσω νιώθω την επδερμίδα μου λιπαρή και έτοιμη να βγάλει σπυράκια. Άμα το συνδυάσω και με ξενύχτι, τσουπ… ξεμυτάει!

5. Η γυμναστική: Όταν γυμναζόμαστε, το δέρμα διώχνει τις τοξίνες που έχουν μαζευτεί, μέσω του ιδρώτα. Γι’ αυτό και ο ιδρώτας βρωμάει (ντάξει ύπαρχουν κι άλλοι λόγοι!). Προσοχή, γυμναστική χωρίς μπάνιο μετά είναι ακόμα χειρότερο για τα σπυράκια, γιατί βγάζει το σμίγμα στην επιφάνεια και το αφήνει σαν ένα μικρό στρώμα λίπους, το οποίο θα βγει ως σπυράκια, ακόμα και την επόμενη μέρα!

6. Και πάμε στο σημαντικότερο. Η διατροφή: Όταν τρώμε ένα χάμπουργκερ ή ένα πιτόγυρο, το λίπος που καταναλώνουμε δεν φεύγει όλο. Αρκετό από αυτό παραμένει στον οργανισμό. Σε χώρες πιο κρύες, ο οργανισμός καίει το λίπος που αποθηκεύεται για να προστατεύσει τον οργανισμό από το κρύο. Στις δικές μας, το κάνει ψωμάκια, πατσόκιλα και σπυράκια. Η υγειινή, φτωχή σε λίπαρα διατροφη, λοιπόν, είναι το μυστικό! Εδώ θα γράψω τις τροφές που έχω διαπιστώσει να είναι ιδιαίτερα προβληματικές και να εντείνουν την ακμή.

 • τυρόπιτες, πεινιρλί, πίτσες και γενικότερα σφολιατοειδή
 • αλλαντικά, βούτυρα και τυριά (χωρίς πλάκα, είναι από τα πιο σημαντικά!!!)
 • χάμπουργκερ, πίτσες, πιτόγυρα, βρώμικα και γενικά γρήγορο φαγητό
 • αναψυκτικά και αλκοόλ
 • γλυκά και σοκολατοειδή
 • καφέδες και ειδικά φραπές
 • χυμοί από πολτό φρούτων (αμίτα, φρουλάιτ κτλ)
 • τηγανιτά φαγητά (κυριώς λόγω του κακού τηγανόλαδου)

Για να μην πανικοβάλεστε, δεν εννοώ να τα κόψετε όλα αυτά. Είναι, όμως, πολύ σημαντικό να τα ελλατώσσουμε, κυρίως όταν υπάρχει πρόβλημα ακμής. Η δική μου προσέγγιση ήταν να τα βγάλω από το ημερήσιο πρόγραμμα. Τι εννοώ; Όλα αυτά θα τα καταναλώσω, αλλά κατ’ εξαίρεσιν!Αντικαταστείστε λοιπόν, κάποιες από τις συνήθειές σας με άλλες πιο υγειινές (χωρίς να κάνετε μεγάλες θυσίες!). Και άμα πεθυμήστε να φάτε κάτι από αυτά φάτε το. Χωρίς, όμως, υπερβολές.

 • Το πρωί που ξυπνάτε μην φάτε τοστάκι με τυρι, γαλοπούλα, φιλαδέλφεια και κασέρι, ούτε να πιείτε αμίτα. Φάτε ψωμί με μέλι ή μαρμελάδα (ή ακόμα και μερέντα ή νουτέλα) και πιείτε στιμμένη πορτοκαλάδα. Ή αν τρώτε κονφλέικς, αντικαταστήστε τα κοκοπόπς με απλά κονφλέικς και βάλτε μέσα κομματάκια σοκολάτας, φρούτων και αμυγδάλων ή καρυδιών.
 • Στο σχολείο φάτε ένα φρούτο και ένα γιαουρτάκι και όχι ζαμπονοτυρόπιτα. Και αν πρέπει οπωσδήποτε να φάτε κάτι τέτοιο, φάτε αυτό με το λιγότερο λάδι. Πίτσες που λαδώνουν το χαρτί φανταστείτε τι κάνουν στο δέρμα σας!
 • Το μεσημέρι, φάτε πολλή σαλάτα, και προτιμήστε να μην τρώτε συνέχεια τηγανιτά. Μαγειρευτό φαί, βραστά και ψητά είναι πολύ καλύτερα και πολλές φορές και πιο νόστιμα (ψητά λαχανικά πχ, μιαμ μιαμ!).  Πχ, αντί για κεφτεδάκια τηγανιτά φάτε μαγειρευτά με σάλτσα. Πολλές φορές, οι γονείς μας ευθύνονται εξίσου με μας για τα σπυράκια μας! Πείτε σε αυτον που μαγειρεύει στο σπίτι να ελαττώσει το λάδι στα μαγειρευτά και ίσως λίγο και το αλάτι. Ο μουσακάς δεν χρειάζεται να τα έχει όλα τηγανισμένα! Τα μακαρόνια δεν χρειάζεται να κολυμπάν στο λάδι!
 • Το απόγευμα χτυπήστε άλλο ένα φρουτάκι (μπανάνα, μήλο, πορτοκάλι είναι ένας καλός συνδυασμός και σχετικά φθηνός). Μπορείτε να φάτε κάνα κρουασάν, λίγο κέικ ή και κάνα γλυκό. Το καλύτερο είναι να κάνετε μια ωραία φρουτοσαλάτα με γιαούρτι, κονφλέικς, φρούτα, δημητριακά και κανέλα. Μετά από αυτό θα είστε τούρμπο. Εγώ παρεπιπτόντως, τρώω πολλές φορές αυτό για πρωινό.
 • Το βραδυνό φαγητο. Σαν έφηβοι, πρέπει να τρώτε το βράδυ, αλλά μην το παραχέσουμε! Μια πίτσα στην καθισιά μας δικαιολογείται μόνο άμα αθλούμαστε (και δεν εννοώ γουιι!!). Φάτε ό, τι θέλετε αλλά χωρίς να φουσκώσετε και πάντα να το συνοδεύετε με πολλή σαλάτα. Επίσης, μεσημέρι και βράδυ, μειώστε τα ψωμιά. Τέλος, αν θέλετε κάτι γρήγορο, προτιμήστε σουβλάκι με κοτόπουλο και αλάδωτη πιτούλα (πρέπει να τη ζητήσετε συνήθως) παρά πίτσες και χάμπουργκερ. Ειδικά τα μακντόναλντς είναι ό, τι χειρότερο!

Όπως θα καταλάβατε, οι συμβουλές που δίνω είναι για μια γενικότερη υγιεινή ζωή. Στην ανατολική φιλοσοφία, το δέρμα θεωρείται ως δείκτης της υγείας ενός ατόμου. Όταν κάποιος έχει κάποια ασθένεια ή αδυναμία στον οργανισμό του, αυτό θα φανεί πρώτα στο δέρμα και μετά οπουδήποτε αλλού. Γι’ αυτό προσέξτε το δέρμα σας. Είναι η επικοινωνία σας με τον οργανισμό σας. Είναι ο καλύτερος σας φίλος. Αν βγάλετε κάποιο σπυράκι ή κάτι ασυνήθιστο, πείτε στους γονείς σας. Ειδικά αν είναι στα γεννητικά όργανα, μην το αφήνετε ούτε μέρα. Τα σπυράκια είναι δείγμα πως κάτι άλλο δεν πάει καλά με τον οργανισμό μας.

Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω κάτι που λένε και οι ίδιοι οι δερματολόγοι. Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Ως εκ τούτου, μόλις δείτε τα πρώτα σημάδια ακμής (και κατά τη γνώμη μου, πριν πάτε στον δερματολόγο) αναρωτηθείτε μήπως κάνετε κάποιο λάθος από αυτά που αναφέραμε. Το πιο πιθανό, είναι πως κάνετε τα περισσότερα. Δοκιμάστε το και σε ένα μικρό χρονικό διάστημα (από δυο τρεις βδομάδες και πάνω γιατί ο οργανισμός θέλει χρόνο για να αποβάλλει τις τοξίνες που προκαλούν σπυράκια – η γυμναστική βοηθάει να συμβεί πιο γρήγορα κάτι τέτοιο!) θα δείτε αλλαγή. Πιο γρήγορα από το δέρμα θα δείτε αλλαγή στην διάθεση και την ενεργητικότητά σας, γιατί οι τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά προκαλούν υπνηλία και κούραση (όλο το αίμα πάει στο στομάχι για τη χώνεψη).

Σημείωση 1 : Σε περίπτωση που έχετε και κάποιο προβληματάκι με τα κιλά σας, αυτός ο τρόπος ζωής συνιστά και μια ωραιότατη και ομαλή δίαιτα!

Σημείωση 2: Δεν είμαι γιατρός. Είμαι ένας αγανακτησμένος από τους δερματολόγους, πρώην ομοιοπαθών. Δεν φέρω καμμία ευθύνη για ότι λέω, αλλά προσωπικά είμαι σίγουρος πως μόνο καλό μπορούν να σας κάνουν. Όλα αυτά δεν τα κατάλαβα μόνος μου. Οι περισσότερες από τις παρατηρήσεις αυτές έγιναν από κοινού με την Ι, την οποία ευχαριστώ. Εγώ χρειάστηκε να φτάσω 26 χρονών για να καταλάβω αυτά που αυτή συνειδητοποίησε στα 18 της. Κάποιοι άνθρωποι είναι απλά πιο έξυπνοι..

9 thoughts on “Σπυράκια, ακμή και κακοί γιατροί..

 1. Συγχαρητήρια για το άρθρο σας πολύ κατατοπιστικό πρέπει να το διαβάσουν όλοι οι νέοι που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα!

   • έχεις απόλυτο δίκιο κι εγώ προσπαθώ να ελαττώσω το πρόβλημα αλλά μέσω της διατροφής αλλά έχω απελπιστεί γιατί άλλα λέει ο ένας και άλλα λέει ο άλλος! Τελικά αυτό που έχω συνειδητοποιήσει είναι ότι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον οργανισμό μας είναι να πίνουμε νερό!

 2. Γεια σας, βρίσκομαι στην εφηβεία και για 1 χρόνο χρησιμοποιούσα διάφορα προϊόντα και δεν έκαναν πολλά πράγματα, αφήστε που ένιωθα ότι ήμουν χειρότερα,Τελευταία δεν χρησιμοποιώ τίποτα, κάνω καλύτερη διατροφή και περισσότερη γυμναστική,Είμαι και νιώθω πολύ καλύτερα.Διάβασα και το άρθρο σας και με βοήθησε ακόμα περισσότερο.

 3. Εχω απελπιστεί τα εχω χρονια τωρα και βαζω τα παντα θα αλλαξω την διατροφή μου γιατι οταν την ειχα αλλαξη πριν κατι χρονια ειχαν φύγει δεν μ μενει να κανω τιποτα αλλο :/

 4. Σας ευχαριστώ για το σχόλιο, προσωπικά το βλέπω ως εξής:
  Το δέρμα μας είναι ο σπαστικός μας φίλος που μας υπενθυμίζει πως κάνουμε κάτι λάθος. Είτε αυτό είναι το αλκόολ, το τσιγάρο, τα τηγανητά ή η έλλειψη γυμναστικής. Φυσικά, δεν το κάνει και με τον πιο διακριτικό τρόπο, αλλά, αν βγάζαμε σπυράκια μόνο εκεί που δεν φαίνονται, θα δίναμε σημασία;

 5. παθών και έχω φάει τρελά φράγκα και τρέξιμο στους δερματολόγους από τα 14 μου έως τα 20.
  Μέχρι που ανακάλυψα τη μαγιά μπύρας .Σε εμένα δούλεψε πολύ καλά αν και ακόμα δεν έχω ξεμπερδέψει με τα σπυράκια στα 26 μου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s