Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων – εκπτώσεις!

Η ευρωπαική κάρτα νέων είναι μια πρωτοβουλία του γραφείου νέας γενιάς και της ευρωπαίκής ένωσης και αφορά σε άτομα ηλικίας 13 – 30 ετών. Πρόκειται για μια κάρτα που προσφέρει εκπτώσεις σε πολλά καταστήματα και υπηρεσίες, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα, η κάρτα ισχύει σε άλλες 37 χώρες! Στην Ελλάδα μέχρι πρότινος ήταν κάπως παροπλισμένη, όπως όλες οι αντίστοιχες πρωτοβουλίες της ευρωπαϊκής ένωσης όταν παν να εφαρμοστούν στο Ελλαδιστάν (βλ. isic – student card). Προσωπικά εμένα με ενδιέφερε ιδιααίτερα η συμφωνία που υπάρχει με τον ΟΣΕ.  Παρακάτω παραθέτω τις πιο απαραίτητες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

  • Πόσο κοστίζει;

Η κάρτα κοστίζει 10 ευρώ και είναι ετήσια. Με την πάροδο ενός έτους πρέπει να την ανανεώσετε. Η ανανέωση κοστίζει επίσης 10 ευρώ.

 

  • Ποιοί δικαιούνται να την πάρουν;

Όλοι οι πολίτες της Ελλάδος ή άλλης Ευρωπαϊκής χώρας, δεδομένου πως είναι 13 έως 30 ετών.

 

  • Πώς την παίρνω;

Υπάρχουν τρεις τρόποι:

α)  συμπληρώνετε την online αίτηση που υπάρχει στην ιστοσελίδα και την στέλνετε – θα πρέπει να σκανάρετε μια φωτογραφία (λέει διαβατηρίου, αλλά αρκεί μια οποιαδήποτε σε μικρό μέγεθος, πχ ταυτότητας, διαβατηρίου κτλ.). Η κάρτα θα έρθει μετά από περίπου δύο βδομάδες στο σπίτι σας. Το αντίτιμο πληρώνεται (αν δεν κάνω λάθος) εκείνη τη στιγμή.

β) ταχυδρομική αποστολή της αίτησης. Απαιτεί επίσης δύο βδομάδες. Αποστέλλεται στην διεύθυνση:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΡΤΑ ΝΕΩΝ:
ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ
ΑΧΑΡΝΩΝ 417,  11143 ΑΘΗΝΑ

γ) Επί τόπου: με επίσκεψη στα γραφεία του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, Αχαρνών 417, Αθήνα. Δεν απαιτείται καν φωτογραφία (τα κορίτσια είναι ιδιαίτερα εξυπηρετικά – εμένα μου σκανάραν τη φωτό του διπλώματος). Μέσα σε δέκα λεπτά και με δέκα έυρώ έχετε την κάρτα.

 

  • Τι κερδίζω;

1) Φθηνό εισιτήριο για ΟΣΕ (€12 τιμή εισιτηρίου σε επιλεγμένες αμαξοστοιχίες intercity στις γραμμές: Αθήνα-Θεσσαλονίκη,  Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη,  Αθήνα-Καλαμπάκα με επίδειξη της κάρτας νέων – Προσοχή: όχι ιντερνετικά, πρέπει να πάτε στον σταθμό για να δουν την κάρτα και εννοείται υπό την προϋπόθεση πως υπάρχουν θέσεις!)

2)  ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ (ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ): 20% στις κάρτες απεριορίστων διαδρομών.

3)  ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ): 25% σε όλες τις αμιγείς παραγωγές της ΚΟΘ.

4)   Εκπτώσεις από 10% έως και 50% σε ΙΕΚ, φροντιστήρια ξένων γλωσσών, σχολές οδήγησης και Κολλέγια.

5)  Εκπτώσεις 10% έως και 30% στα βιβλία των περισσότερων εκδοτικών οίκων.

6) Εκπτώσεις 50% στα περισσότερα μουσεία! Επίσης σε κάποια υπάρχουν εκπτώσεις στις εκδόσεις τους ή ακόμα και δωρεάν είσοδος!

7) Εκπτώσεις σε ιδρύματα (Ευγενίδειο, Κακογιάννης, Ωνάσειο), σε λούνα παρκ (Αλλού φαν παρκ, Water Fun),  σε φεστιβάλ και συναυλιακούς χώρους (Badminton),   σε θέατρα και κινηματογράφους

8) Εκπτώσεις σε γυμναστήρια, σεμινάρια εκμάθησης σπορ κ.α.

 

Επειδή ο κατάλογος δεν τελειώνει και συνεχώς ανανεώνεται, θα πρότεινα να μπείτε στην ιστοσελίδα της κάρτας. Το μόνο πρόβλημα με την κάρτα είναι πως πρέπει να έχει κανείς μια λίστα με τα καταστήματα που προσφέρουν  εκπτώσεις, γιατί είναι αδύνατον να τα θυμάται όλα!

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s