Αργεντινή: Το γνωστότερο παράδειγμα

Η περίπτωση της Αργεντινής είναι η πιο γνωστή. Μετά από δέκα χρόνια λεηλασίας από το ΔΝΤ, η χώρα χρεοκόπησε, ο λαός εξεγέρθηκε – αλλά η ζημιά είχε ήδη πια συμβεί.  Μετά το 2001, ένα ζευγάρι πολιτικών ανέλαβε να περισώσει ό,τι είχε απομείνει από την χώρα. Αν και βαδίζουν σε σωστό δρόμο, οι πληγές που έχει δεχθεί η χώρα είναι πολύ μεγάλες..

Η Αργεντινή είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για έναν πολύ απλό λόγο. Ήταν μια πολύ ισχυρή οικονομία, με μεγάλες πλουτοπαραγωγικές πηγές. Παρόλ’αυτά, χάρη στην προδοτική πολιτική των εκπροσώπων της, καταστράφηκε. Αυτό μπορεί να μας δώσει μια μικρή ιδέα για το ζοφερό μέλλον που μας περιμένει.

Εδώ θα παραθέσω μια λίστα με άρθρα, συνεντεύξεις και ντοκυμαντέρ για την Αργεντινή.

1) ΕΞΑΝΤΑΣ – Το πείραμα της Αργεντινής

Πρόκειται για την σελίδα του εξάντα με μια πολύ πλήρη παρουσίαση της περίπτωσης της Αργεντινής. Περιέχει το ντοκυμαντέρ αλλά και τα κείμενα από τις συνεντεύξεις. Αξίζει χωρίς συζήτηση, για οποιονδήποτε θέλει να ενημερωθεί για την περίπτωση αυτή.


2)H οικονομική κατάρρευση της Αργεντινής

Μemoria de Saqueo του Fernando Solanas (2003)

Ένα ντοκυμαντέρ που περιγράφει τα γεγονότα που οδήγησαν στην οικονομική κατάρρευση της Αργεντινής το 2001, που εξαφάνισε τη μεσαία τάξη και ανέβασε το επίπεδο της φτώχειας στο 57,5%. To ντοκυμαντέρ ξεκινάει από την εξέγερση του λαού της Αργεντινής τον Δεκέμβριο του 2001 και εξιστορεί τα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση κάνοντας ιστορική αναδρομή…

Ο Solanas παρουσίασε το νοκυμαντέρ το 2004 στο διεθνές φεστιβάλ κιν/φου του Βερολίνου και βραβεύτηκε με τη Χρυσή Άρκτο. Η ταινία έλαβε επίσης το βραβείο καλύτερου ντοκυμαντέρ στο 8ο φεστιβάλ Λατινο-αμερικανικού κιν/φου του Λος Άντζελες.

3) H τόλμη της Αργεντινής, οι δισταγμοί της Ελλάδας

Ένα ωραίο άρθρο της le monde diplomatique (μτφ Χάρη Λογοθέτη) που κάνει μια απλή και ξεκάθαρη σύγκριση της κατάστασης στην Ελλάδα με αυτήν στην Αργεντινή πριν 10 περίπου χρόνια.

4) Η Αργεντινή σήμερα, χωρίς το ΔΝΤ..

Άρθρο ενημερωτικό για τη σημερινή κατάσταση της Αργεντινής. Το συμπέρασμα είναι ένα. Η Αργεντινή έδιωξε το ΔΝΤ και γλύτωσε.

 

5) ΓΡΑΜΜΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ Ή ΓΡΑΜΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ; Η ΠΕΙΡΑ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ

ΑΡΘΡΟ του Τάσου Τραβασάρου στην ΚΟΜΕΠ τευχος 4 – 5 Οκτωβρης 2012

Ένα ιδιαίτερα πλούσιο σε πληροφορίες και πολιτική ανάλυση άρθρο. Απαιτεί υπομονή, αλλά μετά την ανάγνωσή του θα έχετε πλέον μια πολύ πλήρη εικόνα για το τι συνέβη στην Αργεντινή. Βασικό στοιχείο (αρνητικό ή θετικό, αυτό είναι ανάλογα με την οπτική του καθενός) είναι η έντονα πολιτική σκοπιά του γράφοντος. Δεν είναι μια απολιτίκ καταγραφή ιστορικών δεδομένων.  Είναι μια πλήρης ανάλυση γεγονότων και αιτιών που οδήγησαν εκεί.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s