Ευρωπαϊκή κρίση: η ευλογία της Γερμανίας!

Προχτές, το Spiegel Online, είχε ένα άρθρο του Stefan Schultz με τίτλο: Profiting from Pain, Europe’s Crisis Is Germany’s Blessing. Σε αυτό διάβασα κάποια πράγματα που μου έκαναν εντύπωση. Θα τα παραθέσω, μαζί με κάποια σχόλια εδώ για όποιον ενδιαφέρεται.

Η Γερμανία δανείζεται και αυτή όπως όλες οι άλλες χώρες, σωστά; Λάθος! Όταν μια χώρα δανείζεται, συμφωνεί να πληρώνει ένα επιτόκιο. Αν η χώρα θεωρείται αξιόπιστη (θα δούμε μετά τι σημαίνει αυτό), τότε το επιτόκιο είναι χαμηλό. Αν όχι, τότε ο φορέας απαιτεί ένα επιτόκιο που να είναι αρκετά υψηλό, ώστε να δικαιολογήσει το «ρίσκο» της επένδυσης.  Έτσι, αν το Ελλαδιστάν (υποθετική χώρα – καμία σχέση με την Ελλάδα) ζητήσει ένα δάνειο 30.000.000.000 ευρώ, ο φορέας που θα του δανείσει θα απαιτήσει ένα επιτόκιο, πχ της τάξης του 5%.  Αυτό σημαίνει πως το Ελλαδιστάν, την επόμενη χρονιά, θα πρέπει να επιστρέψει το αρχικό ποσό, συν: 30.000.000.000 x 5% = 1.500.000.000 ευρώ. Σε μια εποχή κρίσης, είναι λογικό (;!;), οι φορείς δανεισμού να απαιτούν υψηλότερα επιτόκια. Αυτό συμβαίνει, πράγματι, για χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία. Τι συμβαίνει, όμως με τη Γερμανία;

Η Γερμανία, δανείστηκε για ένα εξάμηνο 3.9 δις ευρώ από κάποιον φορέα (δεν γνωρίζω ποιον, αν μάθει κάποιος ας μου πει γιατί όλο βάζω με το μυαλό μου το κακό!) με επιτόκιο -0,01%. Τι σημαίνει αυτό; Πως η Γερμανία, είναι τόσο αξιόπιστη που έχει έκπτωση 390.000 ευρώ!

Ξεπερνώντας το αδιανόητο γεγονός του αρνητικού επιτοκίου, το άρθρο επικεντρώνεται στις συνθήκες που έχουν καταστήσει τόσο αξιόπιστη την Γερμανία για δανεισμό, τη στιγμή που η υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση. Η κατάσταση αυτή, όχι μόνο δεν είναι πρωτοφανής, αλλά, τείνει να γίνει ο κανόνας! Μπορεί η ευρωπαϊκή κρίση  να καθυστερεί την οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία, αλλά ταυτόχρονα λειτουργούν κάποιοι μηχανισμοί οι οποίοι της επιτρέπουν να επωφεληθεί εις βάρος των χωρών που πλήττονται. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο, η Γερμανία κινδυνεύει μόνο αν καταστραφεί ολόκληρη η Ευρώ-ζώνη (επίσης θα το αναλύσουμε στο τέλος).Τίποτα άλλο δεν την αγγίζει!

Το άρθρο συνεχίζει τονίζοντας την διαφορά μεταξύ Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Σύμφωνα με το ινστιτούτο οικονομικής έρευνας Ifo, οι οικονομίες Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Βελγίου, Ελλάδας και Κύπρου θα συρρικνωθούν μέσα στο 2012 ενώ της Γερμανίας θα αναπτυχθεί κατά 0,4. Επίσης, ενώ η ανεργία αυξάνεται δραματικά για όλες τις υπόλοιπες χώρες, στη Γερμανία μειώνεται. Μάλιστα, αυτή η μείωση συμβαίνει τη στιγμή που εμφανίζεται ραγδαία αύξηση στην μετανάστευση προς Γερμανία από πολίτες χωρών που μαστίζονται από ανεργία.  Ως παράδειγμα, ο αρθρογράφος φέρνει, ποιά άλλη, την Ελλάδα! Σημειώνει, μάλιστα, πως οι μετανάστες δεν είναι ανειδίκευτοι εργάτες, αλλά, ως επί το πλείστον, εκπαιδευμένοι επαγγελματίες.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που αναφέρεται στο άρθρο, όμως, είναι ο μηχανισμός που καταφέρνει να κάνει τη Γερμανία να έχει κέρδος άμεσα. Ποιό; είναι αυτός; μα το αδύναμο ευρώ! Η Γερμανία κάνει εξαγωγές, κατά 40% στην Ευρώπη και κατά 60% στον υπόλοιπο κόσμο. Έτσι, αν και, λόγω κρίσης, μειώνεται η ζήτηση για γερμανικά προϊόντα εντός ευρωπαϊκής ένωσης, αυτό δεν συμβαίνει και εκτός. Με το ευρώ να ισοδυναμεί με 1,27 δολλάρια, η τιμή των γερμανικών προϊόντων εκτός Ευρώπης πέφτει καθιστώντας τα πιο ανταγωνιστικά! Οι εξαγωγές της Γερμανίας αυξήθηκαν κατά 8,3% από τον Νοέμβριο του 2011 μέχρι τον Νοέμβριο του 2012. Τη στιγμή που η Ευρώπη βουλιάζει, η Γερμανία ανεβαίνει!

Πέρα από το να εκνευριστούμε με το «κόλπο» που παίζει η Γερμανία εις βάρος μας, όμως, τι μπορούμε να αποκομίσουμε από αυτές τις πληροφορίες; Για να δούμε.

1. Θίξαμε πιο πάνω το ζήτημα της αξιοπιστίας μιας χώρας. Όταν ένας άνθρωπος δανείζεται, ως εγγύηση θέτει κάποιο περιουσιακό του στοιχείο ώστε εάν δεν καταφέρει να αποπληρώσει το δάνειο να του το πάρει η τράπεζα. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις χώρες. Με μια διαφορά. Ένας άνθρωπος, εάν κρύψει τα λεφτά του σε μια τρύπα και πει πως δεν έχει να πληρώσει, θα πάει φυλακή. Όταν θα βγει (50 χρόνια μετά) θα μπορεί να χαρεί τα λεφτά που έκρυψε. Μια χώρα δεν μπορεί να μπει φυλακή. Όσο μικρή και να είναι! Ας πούμε ότι το Ελλαδιστάν, η υποθετική χώρα που χρησιμοποιήσαμε πιο πάνω ως παράδειγμα, δεν έχει (ή δεν θέλει) να πληρώσει. Τι θα φυλακίσει ο φορέας που την δάνεισε; τους πολίτες; τις παραλίες; τα δάση; τα σπίτια; Όχι, το πολύ πολύ να μπουν φυλακή οι πολιτικοί που θα βρεθούν υπεύθυνοι για την μη τήρηση της συμφωνίας. Κατά τη γνώμη μου, μια χώρα που δεν πληρώνει, απλά τρώει ένα πρόστιμο και μπαίνει στη μαύρη λίστα με τις χώρες που δεν θα δανειστούν ποτέ ξανά και από κανέναν, όπως η Κούβα και η Ισλανδία. Βέβαια, ακόμα και αυτό, είναι πλασματικό, καθότι αν το Ελλαδιστάν με τα λεφτά που θα εξοικονομήσει καταφέρει να αναπτυχθεί, πολύ εύκολα θα βρει τράπεζες ή ιδιώτες να το δανείσουν. Τι μένει λοιπόν; Το πρόστιμο. Και πως διεκδικει΄ένας φορέας από μια χώρα ένα πρόστιμο; Μόνο ένα τρόπο μπορώ να σκεφτώ. Με τα όπλα. Ακόμα κι αυτό, όμως, δεν είναι, κατά βάθος, διεκδίκηση αλλά εκδίκηση – τιμωρία. Μια ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα, θα κάνει πολλά χρόνια να επιστρέψει τα λεφτά στους δανειστές της, εάν τα καταφέρει ποτέ. Στη σημερινή εποχή, καμία χώρα δεν πρόκειται να εμπλακεί σε πόλεμο για ένα τέτοιο λόγο. Για κοιτάσματα πετρελαίου; ναι Για φυσικό αέριο; βεβαίως. Για χρυσάφι; κι αυτό μέσα. Για χρέη, όμως, όχι. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, αν μια χώρα ισχυριστεί πως δεν έχει λεφτά να αποπληρώσει τα δάνεια που χρωστάει (κυρήξει, δηλαδή, πτώχευση) οι δανειστές της δεν μπορούν να της κάνουν τίποτα. Ούτε να απαγορέψουν στους επιχειρηματίες να τη δανείσουν σε περίπτωση που αρχίσει να ορθοποδίζει! Άρα, το Ελλαδιστάν μπορεί χωρίς πρόβλημα, να κυρήξει πτώχευση και να δει πως θα τα βγάλει μετά. Απλά θα του βγει το όνομα του αναξιόπιστου κράτους. Τίποτα παραπάνω!

2. Ανέφερα πως η Γερμανία μπορεί να καταστραφεί μόνο αν καταποντιστεί η ευρώ – ζώνη. Είναι μάλλον προφανές πως μπορεί να γίνει αυτό. Αν αρχίσουν οι χώρες να βγαίνουν από το ευρώ, να κηρύττουν πτώχευση όπως η Ισλανδία και να γίνονται ανταγωνιστικές στο εξωτερικό, τότε η Γερμανία θα βρεθεί να προστατεύει ένα νόμισμα πολύ ασθενές και μερικές χώρες εντελώς αδύναμες και φτωχές. Είναι τυχαίο που όλες οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση είναι οι μεσογειακές; Δηλαδή οι χώρες με τα περισσότερα εξαγώγιμα προϊόντα στην Ευρώπη; Όχι βέβαια! Αν αυτές ξεπουλήσσουν τον εθνικό τους πλούτο, τότε θα παραμείνουν και αυτές εγκλωβισμένες στην ευρω – ζώνη, υπάκουες και ευνουχισμένες! Τότε, η Γερμανία θα έχει ήσυχο το κεφάλι της και θα ηγεμονεύει σε καμιά 20 αριά χώρες που δεν θα έχουν πλέον εξαγώγιμη δύναμη και θα εξαρτώνται απόλυτα από τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής ένωσης (- Γερμανίας).

Έστω ότι το Ελλαδιστάν έχει μεγάλη παραγωγή λαδιού, κρασιού, μαναβικών, γαλακτοκομικών, κρεάτων και κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Εκτός από αυτό ας υποθέσουμε πως είναι γεμάτο νησιά και παραλίες ώστε να έχει και μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον. Αν αυτή η τόσο πλούσια χώρα, για κάποιον απροσδιόριστο λόγο βρισκόταν να χρωστάει τα μαλλιοκέφαλά της σε τράπεζες τι θα έκανε; Η μια προοπτική είναι να προσπαθήσει να πληρώσει τα δάνεια, μπαίνοντας σε μια χρονοβόρα διαδικασία από την οποία, θεωρητικά και στην καλύτερη περίπτωση, θα βγει έχοντας ξεπουλήσει τα πάντα. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Η άλλη είναι να πτωχεύσει και να κλείσει τα σύνορα προσπαθώντας να δημιουργήσει υποδομές για ανάπτυξη. Με όλο αυτό τον πλούτο που έχει, με μια απλά τίμια κυβέρνηση και χωρίς εξωτερικές επεμβάσεις, μέσα σε ένα μικρό διάστημα θα μπορεί να επιβιώσει. Να σημειώσω πως σε περίπτωση που το Ελλαδιστάν άνηκε σε κάποια Ένωση, όπως η Ελλάδα, κατά πάσα πιθανότητα θα είχε υπογράψει κάποιες συμβάσεις ώστε να μην κάνει εξαγωγές, καταστρέφοντας την εσωτερική παραγωγή άλλων πιο προηγμένων χωρών. Με την πτώχευση, όμως, αυτές οι συμβάσεις δεν χάνουν την ισχύ τους;

Advertisements

9 thoughts on “Ευρωπαϊκή κρίση: η ευλογία της Γερμανίας!

 1. Αν ομως το Ελλαδιστάν πτωχεύσει, θα πάψει να έχει και εξωτερική πολιτική. Θα χάσει τους συμμάχους του.
  Ας υποθέσουμε όμως ακόμα, ότι το Ελλαδιστάν έχει τους χειρότερους γείτονες σε όλη την ένωση που ανήκει;
  Τι γίνεται τότε;
  Και αν οι γείτονες αρπάξουν την ευκαιρία να του επιτεθούν τώρα που δεν έχει συμμάχους;
  Τι θα κάνει το Ελλαδιστάν; Θα γίνει Τουκμενιστάν;

  • Καλό το ερώτημα φίλε Μανόζυ. Βέβαια, δεν θα πάψει να έχει εξωτερική πολιτική γενικά, απλά θα πρέπει να μιλήσει πάνω σε άλλες βάσεις. Η αλήθεια είναι πως μια χώρα τόσο πλούσια όσο το Ελλαδιστάν που περιέγραψα πιο πάνω υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να περιέλθει σε τέτοια κατάσταση ούτως ή άλλως. Με τόσα εξαγώγιμα προϊόντα, δηλαδή, είναι πολύ παράξενο να χρωστάει. Άρα, προφανώς η εξωτερική του πολιτική θα έπρεπε να είναι εντελώς δια το πέος! Μια εξωτερική πολιτική που μηδενίζει τις εξαγωγές φαντάζομαι πως θα είναι αντίστοιχα καταστροφική και σε θέματα εθνικής άμυνας. Πιθανόν να χάνει εδάφη, να συμφωνεί με συμβάσεις που κάνουν τη χώρα πιο αδύναμη. Μια τέτοια χώρα δεν έχει συμμάχους. Έχει αφεντικά. Τα οποία και θα ξεφορτωθεί αν βρεθεί εκτός των συμφωνιών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως είναι έγκυρο το ερώτημά σου. Ένα κρατίδιο που καταφέρνει να καταστραφεί εσωτερικά και εξωτερικά έχοντας δυνατούς συμμάχους, τι θα απογίνει χωρίς συμμάχους; Δεν θα γίνει βορά για τα θηρία; Προφανώς, αν ακολουθήσει μια τόσο απαράδεκτη εξωτερική πολιτική μετά την έξοδό του από την «προστατευτική» ένωση, δεν έχει ελπίδα. Αν ξεφορτωθεί (βάλει στη φυλακή) τους πολιτικούς που το έφεραν σε αυτή την κατάσταση και αλλάξει πορεία, τότε έχει ελπίδα.

   Υσ. Πράγματι, η Ισλανδία και η Ιρλανδία δεν έχουν να ανησυχούν για εξωτερικές απειλές. Αυτό υποχρεώνει το Ελλαδιστάν να αλλάξει τρόπο αντιμετώπισης και να αντιμετωπίσει τους γείτονες του ως συμπαίκτες σε ένα παιχνίδι που ο στόχος είναι η ευμάρεια των κατοίκων και όχι ως αντίπαλο σε ένα παιχνίδι νίκης ή ήττας για τα κρατικά συμφέροντα.

   • Φίλε Ελλαδιστον και Μανοζυ πολύ ωραιες και οι δύο παρατηρησεις συνεχίστε έτσι!

   • χαίρομαι που το μπλογκ είναι τόσο λαοπρόβλητο! Κύπρος, αθήνα, θεσ/νίκη! παμε πολύ καλά!

 2. Πάρε και σχόλιο από Λονδίνιουμ να γουστάρεις 😛

  1ον) Πολύ καλή η ανάλυσή σου, και με βρίσκει και απόλυτα σύμφωνο καθώς εδώ και ενάμιση χρόνο (σήμερα έχουμε 2/2/2012) ουρλιάζω ότι έπρεπε να έχει κηρύξει το Ελλαδιστάν πτώχευση. Αντ’ αυτού απλά μας έχουν φορτώσει με έξτρα 120 δισ. στην πλάτη συν τη λάσπη του αιώνα (βλέπε Spiegel, Bild, Daily telegraph κτλ) συν αρπάζουν ότι προλαβαίνουν πριν πτωχεύσουμε (λέγε με ΟΤΕ), διότι σίγουρα η πολιτική που ακολουθείται προς το παρόν οδηγεί στην πτώχευση. Για τους μαθηματικούς που παρακολουθούν, ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΣΥΓΚΛΙΝΕΙ ΤΟ ΓΑΜΗΜΕΝΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΡΕ ΦΙΛΕ (excuse my language :P)

  2) Ενα πράγμα δεν μπορώ να καταλάβω με τους Γερμανούς. Προσπάθησαν μία, δεν βγήκε. Προσπάθησαν δεύτερη, ξανά δεν βγήκε. Αλλά αυτή τους η νοοτροπία περί της ανωτερότητας τους δεν λέει ρε φίλε να τους ξεκολλήσει από το μυαλό! 65 χρόνια μετά τη δεύτερη προσπάθεια, πάνε και για τρίτη! Και μάλιστα σχεδιαζόμενη επί τουλάχιστον μία 20ετία! Και έχοντας πατήσει πρώτα στην (πραγματική και όχι του κ*λου που ευαγγελίζονται σήμερα) αλληλεγγύη των υπόλοιπων ευρωπαικών κρατών στην ένωση των δύο γερμανιών. Τι να πω…Ils sont fous ces Allemands…

  3) Μανόζυ:
  -Οπως είπα πιο πάνω, τα περί «συμμάχων» και «φίλων» και «αλληλεγγύης», τη σήμερον ημέρα μόνο γέλιο μου προκαλούν. Η Ευρώπη σε αυτή την κρίση έχει αποδείξει με άπειρους τρόπους ότι μόνο ενωμένη δεν είναι. Η κάθε χώρα το συμφέρον της κοιτάει και στη τελική αυτό θα έπρεπε να έχουμε πράξει κι εμείς και να κηρύξουμε πτώχευση από την πρώτη στιγμή. Τότε βλέπεις, θα τους παίρναμε όλους στον λαιμό μας γιατί είχαν ακόμη ελληνικά ομόλογα στα χέρια τους, Σήμερα οι «σύμμαχοι» μας, δεκάρα δεν δίνουν αν θα πτωχεύσουμε ή όχι καθώς τα ήδη έχουν ξεφορτωθεί στη δευτερογενή αγορά…
  – Νομίζω πως εν έτει 2012 το να μιλάμε για εξ Ανατολάς κινδύνους, οφελεί μόνο στο να συντηρούνται στρατόπεδα στην Καλαμάτα (?!?!?!?!). Δεν πιστεύω πως πραγματικά και τους γείτονές μας τους συμφέρει να εμπλακούν σε μία τέτοια ιστορία. Δες άλλωστε τι συμβαίνει με Τουρκία και Ισραήλ, που 50 χρόνια πριν θα είχε οδηγήσει σε σοβαρή διαμάχη. Αλλωστε οι σύμμαχοί μας οι Γερμανοί μας έχουν δείξει πολύ καλά πώς διεξάγεται ο πόλεμος στον 21ο αιώνα….

  Αυτά! 2-3 γραμμές ήθελα να γράψω αλλά μάλλον ξέφυγα!

  • Συμφωνώ προφανώς με όσα λες.
   Ακόμα, μακάρι να έχεις δίκιο όσο αφορά τους καλούς μας γείτονες.
   Δεν μπορείς να είσαι σίγουρος όμως. Έχουν αποδείξει πολλές φορές ότι η λογική δεν είναι κάτι που τους χαρακτηρίζει, πιο συχνά είναι ο φανατισμός.
   Αν ήταν στο χέρι μου, θα έκλεινα όλα τα στρατόπεδα και τα λεφτά για άμυνα θα τα έδινα στην παιδεία (μπας και εξαλειφθεί το φαινόμενο του τσιφτετέλληνα), τα πράγματα όμως είναι πιο σύνθετα, δυστυχώς.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s