Η δίαιτα που καταπολεμά τον καρκίνο: the Rudolf Breuss cancer diet

Όσο αλλάζει ο τρόπος ζωής των ανθρώπων στη γη, τόσο αλλάζουν μορφή και οι ασθένειες που μαστίζουν την ανθρωπότητα. Παλιότερα, λόγω της σκληρής δουλειάς, της πείνας και της φτώχιας γενικότερα, πολλοί άνθρωποι πέθαιναν από απλά κρυολογήματα, δηλητηριάσεις ή μικροατυχήματα. Επίσης, μεγάλες ομάδες πληθυσμού εξαλείφονταν από επιδημίες (μιλάω στον Αόριστο, αλλά αυτή είναι η κατάσταση για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της γης ακόμα και σήμερα). Στις προηγμένες κοινωνίες, αυτές οι ασθένειες καταπολεμήθηκαν είτε χάρη στην χορήγηση αντιβιωτικών και την παρασκευή εμβολίων είτε χάρη στην χειρουργική. Οι μοντέρνες πληγές της ανθρωπότητας έχουν άλλα ονόματα και οφείλονται στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Νευρολογικές ασθένειες, αφροδίσια νοσήματα και πάνω απ’όλα, καρκίνος αποτελούν τις βασικότερες αιτίες θανάτου για τον σύγχρονο άνθρωπο. Οι νευρολογικές ασθένειες, φαίνεται να οφείλονται στον υπερβολικό βομβαρδισμό του εγκεφάλου με άπειρες πληροφορίες (οπτικές, ακουστικές, οσφρητικές). Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αδυνατεί να ανταπεξέλθει και κλατάρει. Προτεινόμενη θεραπεία; Η πρόληψη μέσω της μετακόμισης σε μια ήρεμη – μη αστική περιοχή. Από την άλλη, έχουμε τα αφροδίσια νοσήματα. Προφανώς, πρόκειται για μια ομάδα ασθενειών που δεν εμφανιζόταν στο παρελθόν, παρά μόνο μεταξύ των αριστοκρατών. Η αιτία είναι απολύτως γνωστή και είναι η ίδια από τότε: η έντονη σεξουαλική ζωή με πολλούς ερωτικούς συντρόφους (ή κοινώς, αλλαξοκωλιές). Πολλές μελέτες γίνονται για την καταπολέμηση και κυρίως για την πρόληψή τους αλλά η μόνη πραγματική μέθοδος προστασίας από τα αφροδίσια νοσήματα είναι μια: η αποχή (ή η μονογαμία). Και οι δύο αυτές λύσεις είναι εφικτές, αλλά αντικειμενικά είναι τόσο αντίθετες με το τρέχον πρότυπο ζωής, ώστε ο κάθε νέος άνθρωπος (που αποτελεί και την κύρια ομάδα υψηλού κινδύνου) θα θεωρήσει πως αποτελούν στοιχείο υποβάθμισης της ζωής του. Σε περίπτωση που δεν θέλει να ακολουθήσει έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής όπως αυτόν, το μόνο που του απομένει (απ’όσο ξέρω) είναι η ελπίδα πως δεν θα του συμβεί. Αν του συμβεί; Ε τότε, φάρμακα και πάλι φάρμακα, καμιά επεμβασούλα κτλ.

Τι γίνεται, όμως, με τον καρκίνο; Εδώ η περίπτωση είναι πολύ πιο περίπλοκη. Κατά πρώτον, είναι πολύ πιο ποικιλόμορφη ασθένεια. Οι νευρολογικές ασθένειες χτυπάνε τον εγκέφαλο, τα αφροδίσια νοσήματα τα γεννητικά όργανα. Ο καρκίνος χτυπάει τα πάντα. Κατά δεύτερον, η αιτιολογία του καρκίνου εκτείνεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής: διατροφή, κάπνισμα, τόπος και είδος εργασίας, άγχος, κληρονομικότητα. Όλες αυτές αποτελούν ενδεχόμενες πηγές του κακού.  Ως εκ τούτου, τεράστια κονδύλια επενδύονται στις έρευνες των διαφόρων φαρμακοβιομηχανιών, με πολύ φτωχά, δυστυχώς, αποτελέσματα. Ακόμα και στην περίπτωση που κάποιος καταφέρει να επιβιώσει, μετά από βαριές φαρμακευτικές αγωγές, πανάκριβες χημειοθεραπείες και επεμβάσεις, το επίπεδο ζωής του, η συνολική υγεία του και η ψυχολογική του διάθεση έχουν φτάσει στα όριά τους.

Εδώ φτάνουμε στο κύριο αντικείμενο του άρθρου. Η δίαιτα που καταπολεμά τον καρκίνο. Είναι αλήθεια; Είναι φάρσα; Δεν το γνωρίζω. Ο μόνος τρόπος θα ήταν να είχα προσωπική εμπειρία από μια τέτοια θεραπεία, και δεν έχω. Ο λόγος που γράφω όμως αυτό το άρθρο είναι πως έχω ακούσει για πολλές περιπτώσεις στις οποίες η δίαιτα αυτή είχε αποτέλεσμα. Όταν λέω αποτέλεσμα, μιλάω για πλήρη εξάλειψη του καρκίνου χωρίς μεγάλα έξοδα και χωρίς καταπόνηση του σώματος. Καμία σχέση με χημειοθεραπείες και εγχειρήσεις. Είναι, βέβαια, αυτονόητο πως μια τέτοια αποτελεσματική και ανέξοδη θεραπεία αποτελεί μέγιστο κίνδυνο για τις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες ζουν σε μεγάλο βαθμό, χάρη στον καρκίνο. Πάντως, σύμφωνα με αρκετά άρθρα που μπορεί κανείς να βρει στο ίντερνετ (παραθέτω εδώ μερικά ενδεικτικά λινκ: Rudolf Breuss Cancer Cure , Rudolf Breuss Treatment – the Cancer Killer , The Breuss Cancer Cure και το μάλλον πληρέστερο όλων Breuss Cancer Cure) πάνω από 45.000 άνθρωποι, πρώην ασθενείς, αναφέρουν πως θεραπεύτηκαν πλήρως από τον καρκίνο μονάχα χάρη σε αυτή τη δίαιτα. Ο Rudolf Breuss (1899-1990), συγγραφέας του βιβλίου The Breuss Cancer Cure (το οποίο έχει πουλήσει πάνω από 1.000.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και έχει μεταφραστεί σε πάνω από δέκα γλώσσες, μεταξύ αυτών και η ελληνική) ήταν ένας αυστριακός θεραπευτής, για τον οποίο ελάχιστα στοιχεία μπορεί κανείς να βρει μέσω ίντερνετ. Σύμφωνα με το άρθρο στην γερμανική Wikipedia, η δίαιτα αυτή εξασθενεί τον οργανισμό και μάλιστα μπορεί ακόμα και να επιταχύνει την εξέλιξη του καρκίνου. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι πως δεν έχουν υπάρξει κανενός είδους κλινικές μελέτες οι οποίες είτε να υποστηρίζουν είτε να απορρίπτουν την δίαιτα, πέρα από μια που αναφέρεται στο τελευταίο άρθρο και αναφέρει σχετικά θετικά αποτελέσματα. Αυτό από μόνο του είναι ιδιαίτερα παράξενο, αν αναλογιστεί κανείς τον όγκο των ερευνών ανά τον κόσμο με αντικείμενο τον καρκίνο. Κατά τη γνώμη μου, είναι στοιχείο υπέρ της δίαιτας για τον εξής λόγο: Εάν η δίαιτα ήταν επικίνδυνη ή ανώφελη, η φαρμακοβιομηχανία οπωσδήποτε θα ενέκρινε μια έργαστηριακή μελέτη μερικών μεταπτυχιακών φοιτητών με σκοπό να καταστεί σαφές και να μην τους παίρνει μερίδιο από την πίτα. Οι ισχυρισμοί περί επικινδυνότητας της δίαιτας στηρίζονται σε μελέτες σε ζώα, οι οποίες, όμως, αφορούν στα αποτελέσματα που έχει η ελλειπής διατροφή στον καρκίνο. Ένα τελευταίο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως σε αρκετά άρθρα αναφέρεται πως η αυστριακή φαρμακευτική ένωση πήγε στα δικαστήρια τον Breuss με την κατηγορία πως η θεραπεία που πρότεινε ήταν υπερβολικά απλή και ανέξοδη (αγνοώ αν αποτελεί γεγονός αυτή η πληροφορία). Αυτή η πλήρης αγνόηση της εν λόγω θεραπείας από την σύγχρονη φαρμακευτική έρευνα, πάντως, είναι ύποπτη. Εδώ θα σταματησω γιατί δεν μου αρέσει η συνομωσιολογία. Πάμε στην ίδια τη δίαιτα.

Η θεραπεία

Ο Breuss υποστήριζε (αναφέροντας και τον Bruno Vornarburg ως ερευνητή που μοιραζόταν την ίδια πεποίθηση) πως τα καρκινικά κύτταρα τρέφονται από τις πρωτεΐνες που βρίσκονται μόνο σε στερεές τροφές. Προκειμένου να εξοντώσει, λοιπόν, τον καρκίνο, πρότεινε ένα είδος χυμού και τρία είδη τσαγιού, τα οποία περιέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός. Οι βασικές αρχές της δίαιτας είναι οι εξής:

 • Ο ασθενής πρέπει να σταματήσει οποιουδήποτε είδους άλλη θεραπεία. Πρέπει γενικά να υιοθετήσει έναν υγιή τρόπο ζωής: σωματική άσκηση, καθαρός αέρας και διακοπή του καπνίσματος είναι απαραίτητα στοιχεία για να πετύχει η θεραπεία.
 • Ο ασθενής πρέπει να τρέφεται αποκλειστικά με αυτό το είδος χυμού (μέχρι 500ml την ημέρα) για 42 ημέρες. Κανένα άλλο είδος ποτού ή φαγητού δεν επιτρέπεται σε αυτό το διάστημα.
 • Οι ασθενείς δεν πρέπει να ξεκινάνε την δίαιτα αμέσως μετά από χειρουργικές επεμβάσεις. Θα πρέπει να περιμένουν 2 με 5 μήνες προτού ξεκινήσουν.
 • Μετά τις 42 μέρες, ο ασθενής πρέπει να συνεχίσει να πίνει 60ml από τον χυμό αυτό για άλλες 2 με 4 εβδομάδες. Για φαγητό πρέπει να ξεκινήσει να τρώει ελαφρά γεύματα με λίγο αλάτι
 • Μετά την θεραπεία, οι ασθενείς θα πρέπει να μην ξαναφάνε ποτέ ξαναζεσταμένο φαγητό και να αποφεύγουν τις πηγές ακτινοβολίας. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγουν τη σκόνη, το σκώρο, τα αεροζόλ και τα αποσμητικά χώρου στο σπίτι τους
 • Οι ασθενείς με λευχαιμία πρέπει να τρώνε και άλλα πράγματα, αποφεύγοντας όμως το βοδινό και το χοιρινό κρέας (και φυσικά το ξαναζεσταμένο φαγητό).

Μετά από αυτό το διάστημα, ο καρκίνος θεωρητικά έχει υποχωρήσει ή ακόμα και εξαλειφθεί. Για ειδικές περιπτώσεις καρκίνων όπως η λευχαιμία, προτείνονται κάποιες αλλαγές στην γενική δίαιτα. Ο ίδιος ο Breuss, πίστευε πως η δίαιτα αυτή μπορούσε να λειτουργήσει και προληπτικά. Συγκεκριμένα, υποστήριζε πως κάθε άνθρωπος θα ¨έπρεπε να κάνει μια εβδομαδιαία θεραπεία ανά εξάμηνο, ώστε να αποβάλλει όλες τις βλαβερές ουσίες που έχει μαζέψει ο οργανισμός του.

Ο Breuss συμπλήρωσε την δίαιτα το 1987 ως εξής: Οι ασθενείς πρέπει να πίνουν ένα με δύο μπωλ κρεμμυδόσουπας (μόνο το υγρό) την ημέρα. Αυτοί που έχουν προβλήματα με την κύστη ή το συκώτι τους πρέπει αντί για κρεμμυδόσουπα να τρώνε φασολάδα (και πάλι, μόνο το υγρό).

Ένα επίσης ενδιαφέρον στοιχείο που διάβασα σε κάποια από τα άρθρα και φαίνεται απολύτως λογικό, είναι πως προτού ξεκινήσει κάποιος τη δίαιτα θα πρέπει να έχει εισάγει στην καθημερινή του διατροφή τον χυμό αυτό, ώστε να επιτρέψει στον οργανισμό του να συνηθίσει στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών του.

Η δίαιτα

Η βασική συνταγή για τον χυμό είναι η εξής:

 • 55% κόκκινα πατζάρια (μέχρι 300 γραμμάρια)
 • 20% καρρότα (μέχρι 100 γραμμάρια)
 • 20% σέλινο (μέχρι 100 γραμμάρια)
 • 3% ωμή πατάτα (10 ως 30 γραμμάρια – η πατάτα είναι προεραιτική, εκτός από την περίπτωση των ασθενών με καρκίνο στο ήπαρ, όπου παίζει σημαντικό ρόλο)
 • 2% μαύρο ραπανάκι (10 ως 30 γραμμάρια)

Η παρασκευή είναι απλή: βάζουμε όλα τα λαχανικά στον αποχυμωτή και τα αλέθουμε. Μετά περνάμε το σκεύασμα από σουρωτήρι έτσι ώστε αυτό που θα μείνει να είναι μόνο υγρό. Καταπίνουμε μικρές γουλιές τις οποίες τις ανακατεύουμε με σάλιο αρκετά.

Ο χυμός αυτός παρασκευάζεται και από την εταιρία Biotta και κοστίζει περίπου 130 ευρώ (και τα 21 λίτρα που απαιτούνται για το διάστημα της θεραπείας). Επίσης, υπάρχουν ξενοδοχεία που παρέχουν το ολοκληρωμένο πρόγραμμα της θεραπείας αλλά είναι ιδιαίτερα ακριβά.

Τα τσάγια που συνιστά είναι μίξεις βοτάνων που συναντώνται συχνά στην Ελλάδα, όπως φασκόμηλο, μέντα, βάλσαμο και τσουκνίδα. Οι αναλογίες και εδώ είναι πολύ συγκεκριμένες. Επειδη, όμως, δεν μπόρεσα να εντοπίσω πουθενά ακριβή συνταγή, θα προτείνω σε όποιον ενδιαφέρεται να κάνει τη δική του έρευνα και αν τις εντοπίσει να μου στείλει ένα μέιλ ή να τις ποστάρει εδώ.

Μεταξύ των γευμάτων προτείνεται το φασκόμηλο, το οποίο πίνεται και κρύο και σε οποιαδήποτε ποσότητα.

Επιπτώσεις

Σε όλες τις περιπτώσεις, ο ασθενής αδυνατίζει από 5 έως και 15 κιλά.

Προσοχή: Το κείμενο αυτό αποτελεί απλά μια εισαγωγή στην δίαιτα. Σκοπός του είναι να την κάνει γνωστή στο ελληνικό κοινό και  σε καμία περίπτωση δεν είναι προτροπή προς ασθενείς να την δοκιμάσουν. Εάν κάποιος αποφασίσει να ακολουθήσει την δίαιτα αυτή, θα πρέπει να προμηθευτεί κατά προτίμηση το βιβλίο, να ενημερωθεί περισσότερο και να γνωρίζει πως είναι μια σημαντική απόφαση που λαμβάνει. Πάντως, εάν κάποιος την ακολουθήσει και έχει αποτέλεσμα, παρακαλώ να με ενημερώσει. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να μπείτε στο breusstreatment.com.

8 thoughts on “Η δίαιτα που καταπολεμά τον καρκίνο: the Rudolf Breuss cancer diet

 1. «Δίαιτα με αντικαρκινικές ιδιότητες» είναι πολύ πιο δόκιμος τίτλος, κατά την άποψή μου.
  Εν ολίγοις, όπως έγραψες, ο καρκίνος είναι μια πολύπλευρη πάθηση και γι’ αυτόν το λόγο δεν μπορεί να υπάρχει μία θεραπεία. Επιπλέον, για να αντικαταστήσει υπάρχουσες θεραπείες, θέλει κάτι περισσότερο από μερικές περιπτώσεις ίασης που δεν έχει αποδειχθεί αν οφείλονται στη δίαιτα και, κυρίως, ότι, αν οι ασθενείς δεν έκαναν τη δίαιτα, θα συνέχιζαν να νοσούν. Καλώς ή κακώς, το πράγμα θέλει μεθοδικότητα.

  • Συμφωνώ. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί επίσημα να θεωρηθεί ως αντικαταστάτης των ορθόδοξων θεραπειών. Παρόλ΄αυτά, η επιλογή της θεραπείας από το κάθε άτομο ξεχωριστά αποτελεί προσωπική υπόθεση του εκάστοτε ασθενή. Για παράδειγμα, γνωρίζω περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι μόλις έμαθαν πως έχουν καρκίνο προτίμησαν να μην ακολουθήσουν καμία φαρμακευτικά αγωγή και να μην κάνουν χημειοθεραπείες. Πιθανόν, άτομα σαν αυτά να επέλεγαν έναν τέτοιο τρόπο αντιμετώπισης. Προσωπικά, πιστεύω πως πολύ μεγάλη σημασία σε αυτές τις περιπτώσεις παίζει και η πίστη του κάθε ασθενή στη θεραπευτική αγωγή που ακολουθεί. Το πιο σημαντικό στοιχείο της δίαιτας αυτής κατά τη γνώμη μου είναι πως όλοι όσοι την ακολουθούν δηλώνουν πως μετά νιώθουν πιο δυνατοί και αναζωογωνημένοι.

 2. Ρίσκο, μεγάλο ρίσκο. Αν ο ασθενής είναι ήδη αδυνατισμένος, αυτή η δίαιτα ίσως τον αδυνατίσει κι άλλο. Μακάρι να ισχύει, αλλά, δεν αφήνεις εύκολα τις συμβατικές μεθόδους. Αν γινόταν παράλληλα, έχε καλώς, διαφορετικά, όπως είπα πριν, ρίσκο!
  Μακάρι να ισχύει βεβαίως, σιχαίνομαι τις φαρμακοβιομηχανίες όσο λίγα πράγματα στον κόσμο.

  Το καλύτερο όλο θα ήταν ο καρκίνος του μαστού να καταπολεμάται από το σπέρμα. Για όποιον θυμάται εκείνη την επική φάρσα στο BBC!

   • Δεν το έχω, απλά το θυμάμαι. Για μιάμιση μέρα όλοι οι άντρες του κόσμου ήταν πολύ πιο χαρούμενοι. Πάω στοίχημα, αν δεν αποκαλυπτόταν η απάτη, δε θα είχε ξαναγίνει πόλεμος από τότε. Ούτε καν η κρίση!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s